Istorie


În anul 1924, au fuzionat din considerente financiare două cluburi bucureştene: Triumf şi Romcomit, rezultând Juventus Bucureşti, echipă ce avea să câştige titlul naţional în 1930, în perioada predivizionară.
După al doilea război mondial, PCR s-a declarat nemulumit de originea clubului şi de denumirea sa latină. Astfel, Juventus avea să devină pe rând: Distribuţia, Competrol, Partizanul, Energia, Flacăra, pentru ca în 1952 să fie mutat la Ploieşti, născându-se Petrolul de astăzi.
Petrolul Ploieşti a apărut prin mutarea la Ploieşti a echipei bucureştene Flacra, în anul 1952.
Deşi Flacăra Bucureşti a terminat în 1951 pe locul 5, nu toţi jucătorii ei aveau să activeze acolo şi în următorul sezon, echipa fiind mutată la Ploieşti şi promovându-se jucătorii autohtoni. 1952 va aduce retrogradarea echipei transferate, Ilie Oană care vine la timonă după sfârşitul turului 1952 nu va reuşi să salveze echipa de la retrogradare, dar va ajunge în finala cupei, câştigată cu 2-0 de CCA Bucureşti, actuala Steaua.
Aflată în divizia B, Flacăra va începe modest şi îşi va continua prahovenizarea. Meciul decisiv jucat cu Spartac Bucureşti (actuala FC Naţional) va fi pierdut de ploieşteni, dar criticile din presă îi motivează pe juctori, dând startul unei serii de 9 meciuri câştigate consecutiv, la care Spartac nu va face faţă.
Urmează o ascensiune ponderată: locul 7 în 1954, 2 în 1955 (dar a stat pe primul loc doar o săptămână), locul 5 în 1956. Flacăra Ploieşti urmează moda din acei ani şi devine Flacăra Energia (1956), apoi numai Energia (1957) şi din decembrie 1958 Petrolul.

Un campionat foarte interesant este cel din 1958. După 3 etape Energia era pe locul 8, dar apoi după fiecare etapă urcă un singur loc, deci va ocupa locurile 7,6,5,4,3,2 şi 1, la 24 noiembrie 1957. Returul începe cu un 1-0 cu CCA Bucureşti la Ploieşti, dar elementele imprevizibile continuă. Petrolul se va menţine până în final pe locul 1, deşi va pierde chiar două meciuri consecutive pe teren propriu. În mod ciudat, Petrolul va pierde în faţa ultimei clasate, CS Oradea, acel meci fiind singura victorie a ordenilor, care păreau condamnaţi la ultimul loc chiar de la sfârşitul turului.

Campionatul 1957-1958 se va încheia în prelungiri şi Petrolul îşi va menţine primul loc, principala contracandidată, Ştiinţa Timişoara, pierzând cu 7-0 meciul cu Progresul, la Bucureşti, dar îi va bate pe bancari în finala cupei. Interesant este şi clasamentul final. Golaverajul se calcula atunci prin împărţirea golurilor marcate la cele primite, astfel încât Petrolul s-a clasificat înainte de CCA şi Ştiinţa Timişoara, dar dacă facem golaverajul prin scădere, care a intrat în vigoare din 1965, vom observa că acesta este egal. Echipele clasate pe locurile 4 şi 5 au terminat la numai un punct de ocupantele locurilor 1-3, iar Progresul, care a terminat pe 4 a pierdut în ultima etapă la Ploieşti, a bătut, în restanţă, Ştiinăa Timişoara cu 7-0.

Anii 1955-1966 au fost anii de glorie ai Petrolului. Campionatul 1955, disputat dupa modelul sovieto-nordic in formula turul primvara, returul toamna, i-a antrenat pe jucătorii echipei Flacara Ploiesti intr-o cursă de urmărire a liderului. S-ar mai putea spune că două echipe din Ploiesti au fost campioane naţionale, dar United AC Ploiesti s-a intrecut in 1911-12 cu 3 echipe din Bucuresti, iar Prahova in 1916 a castigat titlul pentru ca a reusit rezultate bune la Bucuresti, iar cele 3 echipe adverse nu s-au mai deplasat la Ploiesti, inceputul razboiului fiind aproape.

Flacara Ploiesti nu a câştigat titlul in 1955, acesta plecând pentru prima dat spre clubul din Şoseaua Ştefan cel Mare, dar echipa ploieştean incepea sa fie format tot mai mult din juctori prahoveni. Pentru titlu ar fi fost suficient ca Flacra sa mai câştige cele dou meciuri in deplasare in ultimele doua etape, cu Locomotiva Timişoara si Progresul Bucureşti, dar nu a fost aşa. Totuşi, a fost pentru prima dat campioan a provinciei, la numai 2 ani dup promovarea in divizia A. Aprea, îns, generaia de aur, care a dus formaia de juniori pân în finala pe ar.

În 1956, Flacra, devenita Energia, va termina pe locul 5, la 4 puncte de primul loc si numai 2 de locul 2. Începutul slab, cu 1 punct în 3 meciuri, a fost hotrâtor. Primvara lui 1957 este pierdut de fotbalul românesc, FRF hotrându-se s renune la sistemul nordic, din urmtorul motiv : campionatul în vechiul sistem încheindu-se în decembrie, ultimele etape se disputau pe terenuri ude sau acoperite de zpad, calitatea acestor meciuri fiind deteriorat. S-a disputat Cupa Primverii, iar echipa naional a întrecut Grecia in calificrile pentru Cupa Mondial.

Campionatul din 1957-1958 a avut Petrolul pe locul 8 după 3 etape, cu un singur meci câştigat. Din aceast etapă, echipa care încă se mai numea Energia, va urca un singur loc în fiecare etap, şi pe 24 noiembrie 1957, Energia era pe primul loc. In decembrie 1957 echipa îşi schimba numele in Petrolul. Iarna anului 1957-58 a insemnat pentru foarte multe echipe schimbarea denumirii, uneori revenindu-se la nume tradiionale: Rapid, Jiul. Echipa din Ploieşti revine la un nume purtat de strmoşul bucureştean in 1948-49, dar va pastra acest nume pana astăzi, un singur an echipa numindu-se FC Ploiesti (1992) din cauza refuzului Petromului de a susine echipa in acel an.

Returul din 1958 începe cu o victorie la limită, 1-0 cu CCA Bucuresti, campioana din 1956. Dup acest meci, Petrolul va inregistra rezultate surprinztoare, printre care 3 înfrângeri in 5 meciuri jucate pe propriul teren şi o infrângere in deplasare in faa ultimei clasate, CS Oradea. Totuşi Petrolul a terminat cu 27 de puncte, si avea doar şanse teoretice la titlu, deoarece Ştiina Timişoara mai avea 2 meciuri de disputat, şi cu 3 puncte ar fi ieşit campioan. Studenii, pentru c atunci majoritatea juctorilor echipelor Ştiina erau intr-adevr studeni, au pierdut la Bucureşti meciul cu Progresul, cu incredibilul scor de 7-0. Acest eveniment s-a dovedit a fi decisiv, timişorenii distrugându-şi golaverajul, iar Petrolul va lua titlul cu cel mai bun golaveraj prin împrire, CCA si Stiinta Timisoara având un golaveraj mai slab, dar tot 27 de puncte. Echipele clasate pe locurile 4 şi 5, Progresul si Jiul, ambele invingând Petrolul in retur, vor termina la numai 1 punct de ploieşteni.

Toamna va însemna pentru Petrolul debutul in Cupa Campionilor Europeni, dar campionii Germaniei de est, Wismut Karl Marx Stadt, s-au dovedit mai puternici. Petrolul a pierdut la Aue (4-2), a câştigat la Ploieşti, 2-0, dar va pierde al treilea meci, la Kiev, cu 4-0. Pe atunci nu se inventase departajarea prin lovituri de la 11 metri sau dublarea golurilor marcate in deplasare.

1958 a fost un an slab pentru Petrolul, echipa terminând turul pe locul 4, dar primele 4 etape din retur îi vor aduce echipei locul 1 şi al doilea titlu consecutiv (1958-1959). Cupa Campionilor aduce lui Petrolul o echip vienez, Wiener SK, iar, deşi aceştia nu au putut marca pe propriul teren, au fcut-o pe stadionul Petrolul (1-2 pentru ploieşteni). Au urmat dou titluri pentru echipa CCA Bucureşti, Petrolul având evoluii de mijlocul clasamentului.

Turul campionatului 1961-1962 este inceput de petrolisti cu un incredibil 6-2 in capital, invinsa fiind campioana en-titre: CCA. Toamna anului 1961 va fi din nou una fericit pentru ploieşteni, care s-au meninut în cursa pentru titlu, ajungând pe primul loc in ultima etap a turului. Returul va incepe, îns, cu revanşa militarilor la Ploiesti, acestia numindu-se acum Steaua. Au urmat înc dou infrângeri in deplasari, si visul unui nou titlu s-a destramat, acesta ducându-se pentru a doua oara in Ştefan cel Mare. 1962 va insemna debutul in Cupa oraşelor târguri, Petrolul fiind prima echipa româneasc care a jucat in aceast cup, preluat şi redenumit Cupa UEFA, din 1971. Si tot in 1962 se va inregistra cea mai buna participare romaneasca in aceasta competitie pentru viitorii 20 de ani, Petrolul eliminand Spartak Brno (4-0 la Ploiesti) si selectionata orasului Leipzig dupa 3 meciuri, ultimul jucat la Budapesta. Adversarul din sferturi a fost Ferencvaros, despre care s-a spus c a spionat cu eficien pe petrolisti, care vor fi eliminati (0-2 la Budapesta, 1-0 la Ploiesti). Petrolul se va despri pentru totdeauna la 14 iulie 1963 de Constantin Tabarcea, juctor care s-a prbuşit pe terenul din Ploieşti, in minutul 14, in ziua de 14 iulie 1963, in ultima etapa disputata cu Dinamo Bacu, la scorul de 0-0. Bacaoanii au fost probabil mult mai mişcati si vor ceda cu 4-0, iar peste o sptmân Petrolul va cuceri Cupa României, intrecând nou-promovata Siderurgistul Galai cu 6-1. Ilie Oana facea 11 ani pe banca tehnic a echipei din Ploiesti, Traian Tomescu promova pentru a doua oara Galaiul in prima divizie. Gloria generatiei lui Mircea Dridea era in scdere si nimeni nu mai credea ca Petrolul va ajunge campioan, cu atât mai mult cu cât Ilie Oana va pleca la echipa nationala (1965), iar echipa va fi preluata de un antrenor tânr, Constantin Cernaianu. Dinamo cucerea in 1965 al patrulea titlu consecutiv, Rapid Bucureşti fiind principalul lor rival.

Petrolul va debuta in august 1965 in divizia A cu dou victorii, dar va ceda pasul giuleştenilor, care aveau 19 de puncte dup 11 mecuri, şi 5 puncte avans fa de ploieşteni. Numai 4 meciuri au mai jucat petroliştii si au trecut pe primul loc, iar la 31 martie 1966, golul din corner marcat de Virgil Dridea in poarta giulestenilor ii vor scoate pe acestia din lupta pentru titlu, Petrolul terminând campionatul cu 6 puncte avans şi un scor ruşinos în ultima etap la Cluj.

12 octombrie 1966 a rmas în istorie ca data în care Liverpool F.C. a fost întrecut de o echip româneasc, aceasta fiind campioana României, Petrolul. Dupa 0-2 la Liverpool, Petrolul câştiga cu 3-1 acasa si ii va obliga pe campionii campioanei mondiale (Anglia) sa joace un al treilea meci, pe stadionul Heysel din Bruxelles. Deplasarea a fost grea pentru ploieşteni, care au primit dou goluri în prima repriz. De atunci şi pân astazi titlul n-a mai ajuns la Ploieşti, iar dupa mai putin de 8 ani Petrolul avea s ia calea diviziei secunde.

Dupa vârful de form, la Petrolul a început declinul si, deşi a mai rmas multi ani in prima divizie, doar cupa din 1995 le-a mai adus aminte suporterilor si de anii de glorie. In 1970 (si 2000), Petrolul termina turul pe locul 2, poziie ratat in retur. 1969-70, 1971-72 au fost sezoane in care Petrolul a fost la un pas de retrogradare. Dup o resuscitare datorat lui Ilie Oan (1972-1973, penultimul loc 1 ocupat dup etapa a 5-a, locul 4 la sfârşitul turului), anul 1973 a fost destul de slab. In 1974 ploiestenii au suspectat un blat intre FC Arges si CFR Cluj, in favoarea ceferistilor, au incercat sa stimuleze pe gazde, dar autoritatile au aflat, si echipa a retrogradat discret, dup ce in 1963 Prahova si Carpai Sinaia au fost retrogradate de FRF pentru aranjamente in divizia B. Ajunsa in B, fotbalistii care mai aveau o valoare cat de cat au plecat (Crangasu, Ramureanu) si dupa 3 etape era pe ultimul loc. Si-a revenit, dar antrenorii locali nu au avut valoarea lui Ilie Oan, plecat şi el la Iaşi, apoi la Craiova.

La sfarsitul lui 1975, Petrolul il aduce antrenor pe Valentin Stnescu si echipa incearca promovarea, dar pierde un joc acasa cu FC Brila, iar dupa meci suporterii şi-au artat nemulumirea fa de arbitrajul lui Dinulescu, aruncând cu diverse obiecte din tribune. FCM Galai şi-a intrit atunci porecla de formaia ABBA, promovând si picând peste un an. In schimb, Petrolul are un tur de excepie, cu 15 victorii si 2 egaluri in 17 meciuri si termina pe locul 1B in 1977, la mare distan de locul 2 ocupat de Metalul Plopeni. Numai c jucatorii nascuti pe meleagurile prahovene nu au avut suficienta experien, iar sfarsitul campionatului 1977-78 i-a gasit pe locul 17. Promovarea imediata le-a fost barat de Viitorul Scorniceşti, promovat din Divizia C dup un senzaional 18-0 cu echipa clasat pe 15, in timp ce Flacra Moreni câştiga cu 2-1, la aceeaşi or, un meci cu ROVA Roşiori.

Celor din comuna natal a comandantului suprem le-a fost suficient sa câştige la Ploiesti, cu 1-0, un joc in care arbitrii au fost de partea Scorniceştiului, deci a partidului. Nu a fost vorba de un fenomen unic în fotbalul din perioada comunismului.

Nici 1979-80 nu a fost prea bun pentru ploieşteni, Rapidul si Progresul s-au duelat pentru locul 1, iar arbitru a fost tot Metalul Plopeni, care a câştigat la Bucuresti cu Rapidul si a pierdut la Progresul. In 1980 Petrolul l-a adus antrenor pe Traian Ionescu, iar cei din Târgovişte l-au luat pe Dobrin, care a fost mai bun, astfel încât Petrolul a mai rmas un an in B. In 1982, dupa 4 ani in B, sau 7 din 8, Petrolul depşea Rapidul şi revenea în A.

Au urmat ani plini de emoii, evitarea retrogradrii fiind în actualitate la aproape fiecare joc. 1983-84 trimite din nou pe Petrolul în divizia B, dar promovarea vine dupa o victorie meritat la Galai cu Dunrea, fosta FCM. In 1987 Petrolul îşi ia un alt antrenor, fost juctor al echipei din anii de glorie. Numai ca Moldoveanu nu avea la Petrolul nici juctorii Stelei, nici pe cei ai lui Liverpool, şi echipa ia din nou calea diviziei B. Septembrie 1988 aduce pe fotoliul de preşedinte pe Ion Radu, ajutat de Mihai Cristache. Cei doi, români din popor, au fost în repetate rânduri criticai de presa postrevoluionar, dar au reuşit câteva performante ca pe vremea lui Mircea Dridea si a lui Mihai Ionescu. Petrolul promoveaz in 1989 şi termin pe 4 in 1990, scpata şi de concurena echipei Victoria Bucureşti, echipa Miliiei (spre deosebire de Dinamo, care era echipa Securitii). Se poate meniona aici o întâmplare nostim de pe stadionul Victoria. Cum se apropia minutul 30 si scorul meciului Victoria-Petrolul era tot 0-0, arbitrul face cadou gazdelor un penalty. Spectatorii nu erau suporteri ai gazdelor, iar unul chiar a afirmat la acel meci ca: aşa ceva nu se poate, iar altul ii rspunde sec: se vede ca n-ai mai fost pe stadionul Victoria. Clubul Victoria a fost desfiinat dup Revoluia din 1989, nepstrându-şi nici un suporter.

1990 aduce locul 4 pentru Petrolul, care ajunge şi in semifinala cupei, pierdut la scor in faa Stelei. In cealalt semifinal, Dinamo elimina Craiova, deşi spectatorii ii cereau portarului Crişan s apere ca Duckadam. Totuşi, Petrolul, Craiova şi Timisoara vor participa în Cupa UEFA, Petrolul având parte de finalista 1990 a Cupei Cupelor, Anderlecht, care a câştigat atât la Bruxelles, cât şi la Ploieşti.

Prezena in Cupa UEFA a devenit un vis, aproape in 1992, mai departe in ceilali ani. In 1992 multele SA-uri care triau din Petrol nu mai vor s in echipa si aceasta renun la numele de Petrolul, luând numele altei echipe disprute în 1948: FC Ploieşti. Revine la Petrolul în 1993, antrenor este numit Ion Marin, format ca antrenor la Flacra Moreni, şi acesta va reuşi s aduc la Ploieşti Cupa României in 1995. A jucat atunci Petrolul împotriva Rapidului, reuşind s câştige, în pofida unor erori de arbitraj. Au urmat prelungiri şi penaltyuri, şi Petrolul a transformat 5 lovituri din 5, deşi în campionatul respectiv ratase cam toate loviturile de la 11 metri.

Petrolul intr tot mai mult sub patronajul preşedintelui sindicatelor din Petrom, Liviu Luca, şi ploieştenii au un vârf de form la sfârşitul turului 2000-2001, terminat pe locul 2. A urmat, îns, prbuşirea. În 2002 Petrolul retrogradeaz. Ploieştiul, care a avut 2 echipe in divizia A in perioada 1998-2002, rmâne in A numai cu Astra, care, deşi este mai veche decat Petrolul, nu a avut nici o prezen în campionatul divizionar pân în 1992.


AM GASIT CEVA INTERESANT...MERITA COMENTAT!EU UNU NU STIU DAC` E CHIAR ADEVARU` ADEVARAT!

Petrolul Ploieşti a aprut prin transferal la Ploieşti al echipei Bucureştene Flacra, în anul 1952. Juventus Bucureşti apare în ziarele sportive ale vremii în decembrie 1924, rezultând din fuziunea cluburilor Triumf şi Romcomit, ambele având rezultate modeste în acel timp, având o via scurt. Juventus este admis în campionatul Bucureştiului, categoria Onoare, în 1924 neexistând un campionat naional stil divizie. În acel sezon, 1924-25, Romcomit jucase un singur meci, cu CFR Bucureşti, de care a dispus cu 6-1. Triumf active în seria B a categoriei Onoare, jucând 5 meciuri din care a câştigat 4, cel mai detaşat cu Sportul Studenesc (4-0) şi a pierdut unul: 0-1 cu Tricolor Bucureşti. Toate aceste rezultate se vor anula dup fuziune, iar Juventus va juca în primvara anului 1925 tur-retur cu celelalte 6 echipe din serie, unde va termina pe locul 4. În sezonul urmtor, 1925-26, Juventus va câştiga campionatul Bucureştiului şi va ajunge pân în finala campionatului naional, pe care o va pierde cu 3-0 în faa Chinezului Timişoara, campioana rii şi a districtului Timişoara în 1921-27 (de 6 ori consecutive, performan egalat doar de Steaua în 1993-9 .
Juventus nu va fi cea mai bun, nici cea mai iubit echip a Capitalei, aceste locuri fiind ocupate de Venus Bucureşti, de 8 ori campioan, CFR Bucureşti (din 1937 FC Rapid) cu 7 cupe, Unirea Tricolor Bucureşti o dat campioan (1941).
Dar primul deceniu din viaa Juventusului va aduce echipei roş-albastre un titlu de campioan, în 1930. La startul crizei economice (1929-33), Gloria Chinezului a apus, iar titlul naional se va duce la Colea Braşov (campioan de conjunctur în 1928) şi Venus Bucureşti (1929). Juventus va aduce juctori de valoare de la Timişoara, cu ajutorul crora va la titlul din 1930, cei mai importani fiind Rudolf Wetzer, Emeric Vogl şi Ladislau Raffinsky, ultimul stabilind un record foarte greu de doborât: 10 goluri marcate într-un singur meci şi acela în deplasare, în sferturile de final ale campionatului 1929-30, cu Dacia Unirea Brila.
Dar titlul nu va putea fi aprat cum se cuvine în anul urmtor, iar în 1932 Juventus ajunge pe locul 4, primul care nu îi va da dreptul s participle la divizia naional 1932-33. Ajunge în divizie în 1933, fiind campioan a Ligii de Sud, de fapt un fel de divizie B, fr a purta acest nume.
Juventus are comportri meritorii în divizia A în perioada 1933-40, vârful de form fiind în 1935-36 când se claseaz pe locul 3, la 4 puncte de locul 2 şi 6 de campioana Ripensia.
Trece rzboiul, echipa revine în prima divizie şi intr în cea mai frecvent schimbare de nume din fotbalul românesc. Astfel, dup 23 de ani în care a purtat numele de Juventus, probabil vrând s fie o sor mai mic a echipei din Torino, numele echipei va fi Distribuia (primvara lui 1948), Petrolul (sezonul 1948-49, când va deveni campioan de juniori a rii), Competrol (toamna lui 1949), Partizanul (în 1950), Flacra (1951).
Fotbalul românesc se va reorganiza în perioada comunist, echipele de tradiie de pân în 1946 fiind nevoite s se alipeasc diferitelor ministere sau au disprut pur şi simplu. Astfel Unirea Tricolor va fuziona cu Ciocanul Bucureşti, urmaşa echipei evreilor, Maccabi, şi va deveni Dinamo Bucureşti (1948). CFR Bucureşti se va lipi şi mai bine de activitatea CFR, juctorii ei continuând s fie angajai în CFR, dar vor practica fotbalul. Venus se va uni cu UCB şi va dispare cu timpul din eşaloanele naionale. Apare, în 1947, ASA Bucureşti, actuala Steaua, ca echip a Ministerului Aprrii Naionale.
Juventus va fuziona cu Distribuia Bucureşti şi va prelua numele acesteia în 1948. Juctorii echipei vor fi salariai ai sistemului de distribuia a produselor petroliere, iar în martie 1952 va decide s-şi mute activitatea la Ploieşti, oraş în plin ascensiune, bazat pe extragerea şi prelucrarea ieiului.
Dac Flacra Bucureşti a terminat în 1951 pe locul 5, nu toi juctorii ei vor activa şi în urmtorul sezon, la Ploieşti şi echipa începe s fie format din juctori autohtoni. 1952 va aduce retrogradarea echipei transferate, Ilie Oan care vine la timon dup sfârşitul turului 1952 nu va reuşi s salveze echipa, dar va ajunge în finala cupei, câştigat cu 2-0 de CCA Bucureşti, actuala Steaua.
Aflat în divizia B, Flacra va începe modest şi va continua prahovenizarea. Meciul decisiv jucat cu Spartac Bucureşti (actuala FC Naional) va fi pierdut de ploieşteni, dar muştruluiala din pres va decide starul unei serii de 9 meciuri câştigate consecutiv, la care Spartac nu va face fa.
Urmeaz o ascensiune ponderat: locul 7 în 1954, 2 în 1955 (dar a stat pe primul loc doar o sptmân), locul 5 în 1956. Flacra Ploieşti urmeaz moda din acei ani şi devine Flacra Energia (1956), apoi numai Energia (1957) şi din decembrie 1958 Petrolul.
Un campionat foarte interesant este cel din 1958. Dup 3 etape Energia era pe locul 8, dar apoi dup fiecare etap urc un singur loc, deci va ocupa locurile 7,6,5,4,3,2 şi 1 la 24.11.1957. Returul începe cu un 1-0 cu CCA Bucureşti la Ploieşti, dar şi acum ciudeniile continu. Petrolul se va menine pân în final pe locul 1, deşi va pierde chiar dou meciuri consecutive pe teren propriu. Şi mai ciudat, Petrolul va pierde în faa ultimei clasate, CS Oradea, acel meci fiind singura victorie a ordenilor, care erau condamnai la ultimul loc chiar de la sfârşitul turului. Campionatul 1957-58 se va încheia în prelungiri şi Petrolul îşi va menine primul loc, principala contracandidat Ştiina Timişoara pierzând cu 7-0 meciul cu Progresul, la Bucureşti, dar îi va bate pe bancari în finala cupei. Şi mai ciudat este clasamentul final. Noroc cu golaverajul, care atunci se fcea prin împrirea golurilor marcate la cele primate, astfel Petrolul va fi mai bun ca CCA şi Ştiina Timişoara, dar dac facem golaverajul prin scdere, care a intrat în vogoare în 1965, vom observa c acesta este egal. Echipele clasate pe locurile 4 şi 5 au terminat la numai un punct de ocupantele locurilor 1-3, iar Progresul, care a terminat pe 4 a pierdut în ultima etap la Ploieşti, iar în restan a btut Ştiina Timişoara cu 7-0!



Anii 1955-66 au fost anii de glorie ai Petrolului. Campionatul 1955, disputat dupa modelul sovieto-nordic in formula turul primavara returul toamna i-a antrenat pe jucatorii echipei Flacara Ploiesti intr-o cursa incredibila de urmarire a liderului. S-ar mai putea spune ca doua echipe din Ploiesti au fost campioane nationale, dar United AC Ploiesti s-a intrecut in 1911-12 cu 3 echipe din Bucuresti, iar Prahova in 1916 a castigat titlul pentru ca a reusit rezultate bune la Bucuresti, iar cele 3 echipe adverse nu s-au mai deplasat la Ploiesti, inceputul razboiului fiind aproape.
Flacara Ploiesti nu a castigat titlul in 1955, acesta plecand pentru prima data spre clubul din Sos. Stefan cel Mare, dar echipa ploiesteana incepea sa fie formata tot mai mult din jucatori prahoveni. Pentru titlu ar fi fost suficient ca Flacara sa mai castige cele doua meciuri in deplasare in ultimele doua etape, cu Locomotiva Timisoara si Progresul Bucuresti, dar nu a fost asa. Totusi, am fost pentru prima data campionii provinciei si asta la numai 2 ani dupa promovarea in divizia A. Aparea, insa, generatia de aur, care a dus formatia de juniori pana in finala pe tara.
In 1956 Flacara, devenita Energia, va termina pe locul 5, la 4 puncte de primul loc si numai 2 de locul 2. Inceputul slab, cu 1 punct in 3 meciuri a fost hotarator. Primavara lui 1957 este pierduta de fotbalul romanesc, FRF hotarandu-se sa renunte la sistemul nordic pe un motiv care ramane valabil oricand: campionatul in vechiul sistem incheindu-se in decembrie, ultimele etape se disputau pe terenuri ude sau acoperite de zapada, calitatea acestor meciuri fiind deteriorata. S-a disputat Cupa Primaverii, iar echipa nationala a intrecut Grecia in calificarile pentru Cupa Mondiala.
Campionatul din 1957-58 a avut Petrolul pe locul 8 dupa 3 etape, cu un singur meci castigat. Din aceasta etapa, echipa care inca se mai numea Energia, va urca un singur loc in fiecare etapa si la 24.11.1957 Energia era pe primul loc. In decembrie 1957 echipa isi schimba numele in Petrolul. Iarna anului 1957-58 a insemnat pentru foarte multe echipe schimbarea denumirii, uneori revenindu-se la nume traditionale: Rapid, Jiul. Echipa din Ploiesti revine la un nume purtat de stramosul bucurestean in 1948-49, dar va pastra acest nume pana astazi, un singur an echipa numindu-se FC Ploiesti (1992) din cauza refuzului Petromului de a sustine echipa in acel an.
Returul din 1958 incepe cu o victorie la limita, 1-0 cu CCA Bucuresti, campioana din 1956. Dupa acest meci, Petrolul va inregistra rezultate surprinzatoare, printre care 3 infrangeri in 5 meciuri jucate pe propriul teren si o infrangere in deplasare in fata ultimei clasate, CS Oradea. Totusi Petrolul a terminat cu 27 de puncte si avea doar sanse teoretice la titlu, deoarece Stiinta Timisoara mai avea 2 meciuri de disputat si cu 3 puncte ar fi iesit campioana. Studentii, pentru ca atunci majoritatea jucatorilor echipelor Stiinta erau intr-adevar studenti, au pierdut la Bucuresti meciul cu Progresul cu incredibilul scor de 7-0. Acesta le-a fost fatal, distrugndu-si golaverajul, iar Petrolul va lua titlul cu cel mai bun golaveraj prin impartire, CCA si Stiinta Timisoara avand un golaveraj mai slab, dar tot 27 de puncte. Echipele clasate pe locurile 4 si 5, Progresul si Jiul, ambele invingand Petrolul in retur, vor termina la numai 1 punct de ploiesteni.
Toamna va insemna pentru Petrolul debutul in Cupa Campionilor Europeni, dar campionii Germaniei de est, Wismut Karl Marx Stadt s-au dovedit mai puternici. Petrolul a pierdut la Aue (4-2) a castigat la Ploiesti, 2-0, dar va pierde al treilea meci la Kiev cu 4-0. Pe atunci nu se inventase departajarea prin lovituri de la 11 metri sau dublarea golurilor marcate in deplasare.
1958 a fost un an slab, echipa terminand turul pe locul 4, dar primele 4 etape din retur ii vor aduce echipei locul 1 si al doilea titlu consecutiv (1958-59). Cupa Campionilor ca aduce lui Petrolul o echipa vieneza, Wiener SK si desi acestia nu au putut marca pe propriul teren, au facut-o pe stadionul Petrolul (1-2 pentru ploiesteni). Au urmat doua titluri pentru militarii echipei CCA, Petrolul evoluand pe la mijlocul clasamentului.
Turul campionatului 1961-62 este inceput de petrolisti cu un incredibil 6-2 in Capitala, invinsa fiind campioana en-titre: CCA. Toamna anului 1961 va fi din nou fericita pentru ploiesteni, care au stat in "plasa" liderilor si a sarit pe primul loc in ultima etapa a turului. Returul va incepe, insa, cu revansa militarilor la Ploiesti, acestia numindu-se acum Steaua. Au urmat inca doua infrangeri in deplasari si visul unui nou titlu s-a destramat, acesta ducandu-se pentru a doua oara in Stefan cel Mare. 1962 va insemna debutul in Cupa oraselor targuri, Petrolul fiind prima echipa romaneasca care a jucat in aceasta cupa, preluata si redenumita Cupa UEFA din 1971. Si tot in 1962 se va inregistra cea mai buna participare romaneasca in aceasta competitie pentru viitorii 20 de ani, Petrolul eliminand Spartak Brno (4-0 la Ploiesti) si selectionata orasului Leipzig dupa 3 meciuri, ultimul jucat la Budapesta. Adversarul din sferturi a fost Ferencvaros si se pare ca acestia au spionat cu eficienta pe petrolisti, care vor fi eliminati (0-2 la Budapesta, 1-0 la Ploiesti). Petrolul se va desparti pentru totdeauna la 14 iulie 1963 de Constantin Tabarcea, jucator care s-a prabusit pe terenul din Ploiesti, in minutul 14, in ziua de 14 iulie 1963, in ultima etapa disputata cu Dinamo Bacau, la scorul de 0-0. Bacaoanii au fost probabil mult mai miscati si vor ceda cu 4-0, iar peste o saptamana Petrolul va cuceri Cupa Romaniei, intrecand nou-promovata Siderurgistul Galati cu 6-1. Ilie Oana facea 11 ani pe banca tehnica a echipei din Ploiesti, Traian Tomescu promova pentru a doua oara Galatiul in prima divizie. Gloria generatiei lui Mircea Dridea era in scadere si nimeni nu mai credea ca Petrolul va ajunge campioana, cu atat mai mult cu cat Ilie Oana va pleca la echipa nationala (1965), iar echipa va fi preluata de un antrenor tanar, Constantin Cernaianu. Dinamo cucerea in 1965 al patrulea titlu consecutiv, iar Rapid il pierdea pe numai ei stiu al catelea.
Petrolul va debuta in august 1965 in divizia A cu doua victorii, dar va ceda pasul giulestenilor, care aveau 19 de puncte dupa 11 mecuri si 5 puncte avans fata de ploiesteni. Numai 4 meciuri au mai jucat petrolistii si au trecut pe primul loc, iar la 31.03.1966 golul din corner marcat de Virgil Dridea in poarta giulestenilor ii vor scoate pe acestia din lupta pentru titlu, Petrolul terminand campionatul cu 6 puncte avans si un scor rusinos in ultima etapa la Cluj.
12.10.1966 a ramas in istorie ca data in care Liverpool a fost intrecuta de o echipa romaneasca, aceasta fiind campioana Romaniei, Petrolul. Dupa 0-2 la Liverpool, Petrolul castiga cu 3-1 acasa si ii va obliga pe campionii campioanei mondiale (Anglia) sa joace un al treilea meci, pe stadionul Heysel din Bruxelles. Deplasarea a fost grea pentru ploiesteni, care au primit doua goluri in prima repriza. De atunci pana astazi niciodata titlul nu va mai poposi la Ploiesti, iar dupa mai putin de 8 ani Petrolul va lua calea diviziei secunde.

Niciun comentariu:

free counters