sâmbătă, 2 mai 2009

Despre problemele domnului Liviu Luca, mult mai nasoale decât cedarea echipei de fotbal Petrolul la Primăria Ploieşti

O bârfă care circulă zilele astea în special prin blogosferă (acolo încă e voie) leagă plecarea din ţară a lui Liviu Luca de ancheta privind returnările ilegale de TVA. Nu ştim dacă e adevărată treaba asta, dar vă putem spune, în calitate de specialişti în Liviu Luca, ce probleme reale are cel mai mare sindicalist din toate timpurile şi de ce ar putea s-o păţească Liviu (da, ne avem cu “bă” şi “tu” cu Luca) în viitorul foarte apropiat. Logic, părerile noastre nu pot fi neutre, când vine vorba de acest personaj, cu care avem un proces de calomnie chiar în această perioadă. A, chiar aşa, dacă e plecat din ţară, înseamnă că iar vor amâna avocaţii procesul, cerând un nou termen (culmea, ei ne dau în judecată, ei amână judecata!)? Deci, o anchetă total subiectivă despre Liviu Luca şi problemele sale.
Ultima dată l-am văzut pe Liviu Luca în 2003, când, crezându-l personaj pozitiv, m-am dus să-i raportez că Florin Bercea îl fură. Luca îmi salvase de la faliment, după doar trei luni de la apariţie, publicaţia Fair Play de Prahova şi mi s-a părut fair faţă de el să merg să-i spun că Bercea face vrăji cu sume importante de bani prin firma Publipetrosport, care edita şi săptămânalul de sport pe care îl conduceam la data respectivă. M-a ascultat şi, mulţi dintre voi ştiţi povestea, a ordonat testul cu detectorul de minciuni pentru Buduru şi Bercea (îi zisesem ceva şi despre cum se fură la echipa de fotbal rezultată din fuziune), punându-l pe Buduru să aranjeze testul, iar pe mine, să fac zece întrebări la care să răspundă chiar şi el. Am făcut imediat întrebările, iar seara, după ce respinsesem propunerile de şpagă ale celor pe care îi turnasem, am primit un telefon de la Luca, acesta spunându-mi că testul poligraf costă 18.000 de euro şi că nu dă atâţia bani, pentru că de fapt nu-l interesează ce fac Bercea sau Buduru, fotbalul fiind, citez, ”jucăria” acestora. I-am mai spus doar că echipa rezultată din fuziune era programată să retrogradeze şi că îl voi suna peste şapte luni, atât mai era până la finele campionatului, să îi spun că am avut dreptate. Nu mi-a mai răspuns atunci când l-am sunat, Astra, cu denumirea schimbată în Petrolul, retrogradând programat la finalul acelui sezon.
Luca e un personaj năprasnic, lângă care nu te simţi foarte comod. Are toane, impresia că este cel puţin trimisul lui Dumnezeu pe pământ şi, dacă îi permiţi, îţi vorbeşte foarte urât, fiind de multe ori violent la modul fizic, nu doar verbal.
Mi-aduc aminte, era prin 2001 sau 2002, când am primit un telefon la două dimineaţa. Răspund, buimac. La celălalt capăt al firului era Luca. Obişnuia să mă sune periodic, dar niciodată la ore nepotrivite şi pentru a-mi cere altceva decât opinii pe diverse teme. Până atunci! Mi-a transmis, într-un acces de furie la adresa lui Emil Calotă, ca a doua zi să merg la secretara lui, să cer dosarul negru din seif, să îl citesc şi să scriu în Fair Play despre imensa hoţie făcută de primar în colaborare cu firma Luxten. Suna a ordin! El era în Elveţia, pesemne avusese un conflict cu primarul. I-am spus că nu pot să scriu într-un ziar de sport o anchetă pe tema iluminatului public, dar că pot, după ce văd materialul, să fac astfel încât el să apară în presă, chiar în presa centrală. Atunci am pus mâna pentru prima dată pe contractul dintre Primărie şi Luxten, care mi-a asigurat câteva pagini bune de anchetă în altPHel, câţiva ani mai târziu. Atunci a înţeles şi Luca probabil câtă nevoie are de presă, de vreme ce şi-a şi cumpărat apoi oficioasele Telegraful şi alpha TV, unde poate suna oricând pentru a comanda cum să arate prima pagină a doua zi sau ce subiect să fie abordat la prima ştire a jurnalului tv. Ăsta e Luca, aşa cum l-am perceput eu. Desigur, din 2000 încoace, Luca a crescut mult. Nu ştiu dacă şi-a pus dinţii (nu am înţeles niciodată cum un om cu atâţia bani poate să stea fără dinţi în gură), dar în mod cert s-a cizelat. Acum, în 2009, Luca are probleme. Inevitabile, cred eu, dat fiind modul în care sindicalistul a înţeles să facă bani.

Bercea face blaturi la fotbal, Luca - la OMV

Unii au fost convinşi, la un moment dat, că Luca are grijă cum nu se poate mai bine de sindicaliştii pe care îi conduce. Eu am asistat, în calitate de invitat, la una dintre adunările generale ale FSLI Petrom. M-am îngrozit! Luca le-a cerut atunci sindicaliştilor un vot de încredere pe o perioadă de 15 ani, pentru că doar aşa le poate aduce banii pe care ei nici nu i-au visat. Stând o perioadă destul de importantă pe lângă căţeluşii lui Luca, am înţeles şi cum a reuşit acesta să îşi asigure alegerea pe viaţă în fruntea sindicatului Petrom: prin numirea unor lideri slabi de înger, pe care fie i-a motivat financiar, fie a reuşit să îi aibă la mână, ameninţându-i că îi va şantaja. Ei bine, faptul că Luca i-a trădat pe salariaţii Petrom, fiind acum acuzat de mulţi dintre sindicalişti că a bătut palma cu austriecii, este unul dintre motivele pentru care marele lider nu are somn noaptea. Luca demonstrează blatul cu OMV şi prin scrisoarea pe care le-a trimis-o sindicaliştilor, fiind probabil primul lider sindical care ia partea patronatului, în dauna sindicaliştilor. în acel document, pe care l-am mai publicat în altPHel, Luca încearcă să îi convingă pe salariaţii OMV (în jur de 18.000, care au intentat circa 6.000 de procese) să renunţe la sumele pe care aceştia le-au revendicat în instanţă, privind plata unor prime şi salarii conform contractului colectiv de muncă. ”Ne exprimăm speranţa într-o bună colaborare, pentru a continua dezvoltarea Petrom într-o organizaţie şi o comunitate în care valorile trăiesc şi de care putem fi mândri”, spune, patetic, Luca, îndemnându-i pe salariaţi să returneze sumele pe care le-au primit de la OMV conform hotărârilor judecătoreşti sau să renunţe la procesele intentate pentru recâştigarea acestor drepturi, garantate practic de contractul colectiv de muncă.

Petromservice e în insolvenţă! Ce se întâmplă cu presa lui Luca?

De fapt, PSV Company (fosta Petromservice, aşa cum scrie şi pe antetul firmei) este la un pas de faliment, fiind declanşată deja procedura de insolvenţă, PSV având un administrator special şi existând toate premisele ca firmei să îi fie declarat falimentul destul de rapid, dacă nu îşi plăteşte datoriile către salariaţi, stat şi alte firme, în această ordine. Culmea, insolvenţa a fost declarată de o firmă privată, din Buzău, care are de recuperat o sumă de până într-un milion de euro. PSV Company arată acum astfel: Asociaţia Salariaţilor din SNP Petrom SA - 25%, Elbahold Limited (controlată, potrivit anchetelor jurnalistice, chiar dacă informaţiile sunt negate, de către Sorin Ovidiu Vântu) - 49.3508 %, PSV Company - 9.7662 %, persoane fizice - 15,8%.
Potrivit hotnews.ro, care citează ziarul Bursa, PSV Company deţine participaţii la următoarele firme: Institutul de sondaje Insomar SA, grupul media Realitatea Media, Dixitpress, PSV Company Civind Construct SA, Ziua SRL, Euroest Press SRL, Editura Ziua SRL, Ana-Maria Press SRL, Global Video Media SA, Management Fulcrum SRL, GMG Media Box SA, X-Oil Grup SRL (care are legături cu Publipetrosport, firma lui Florin Bercea, prin care era vorba ca acesta să ruleze şi banii obţinuţi din vânzarea locului Petrolului către Oţelul Galaţi, în 2003), PSV Industries SA, Caţavencu SA, Geoasset SA.
Dixitpress şi Global Video Media SA ne sună cunoscut. Prima este societatea care editează ziarul Telegraful de Prahova, cea de-a doua deţine licenţa sau operează, nu ştiu, vorba colegului Fido, de la phonline.ro, postul de televiziune alpha TV. Ambele entităţi media au mari probleme financiare, chiar dacă Luca nu este omul care să nu aibă la el mărunt câteva zeci de mii de euro, pentru a-şi salva trustul de presă de la faliment. Mulţi dintre angajaţii celor două firme îşi caută de lucru, unii nefiind plătiţi de mai bine de patru luni.
Semnalul marilor probleme pentru organele de presă ale lui Luca a fost dat de falimentul ziarului Observatorul prahovean, care a renunţat la ediţia print, după un an de la apariţie, dar şi de anularea proiectului Ok TV, prin care Mihai Sorin, unul dintre finii lui Luca, urma să îşi facă propriul trust de presă, independent de Luca. Unii luaţi aproape cu japca de la alte redacţii, angajaţii lui Mihai Sorin au ajuns acum pe drumuri, o parte cerşind reangajarea la locul de muncă pe care l-au părăsit pentru un salariu mai mare şi un loc de muncă nesigur.

Fotbalul - la fel de periculos ca rambursările ilegale de TVA?

Departamentul de Investigaţii este în posesia unor informaţii beton privind cele două dosare instrumentate de justiţie la această oră, dosare în care apare numele lui Liviu Luca. Dacă despre povestea aceea cu rambursarea ilegală de TVA, nu mult, vreo 50 de milioane de euro, s-a mai pomenit, pe ici, pe colo, adică în mare parte pe internet, pentru că presa tradiţională nu are voie să pomenească despre aşa ceva, se pare că, despre posibila redeschidere a unui dosar de către DNA Ploieşti, pe probleme de fotbal, nu ştie multă lume. Subiectul îl vom detalia, cu amănunte şi chiar o schemă concretă, data viitoare. Până atunci, vă spunem, pe scurt, despre ce e vorba. La fel ca în cazul rambursărilor ilegale de TVA, nu vorbim de sume foarte mari: doar vreo 90 de milioane de euro, bani pe care Liga Asociaţiilor Sportive din Petrol i-a scos, prin FSLI, de la, pe atunci, Societatea Naţională a Petrolului. Schema prin care aceşti bani au ajuns înapoi în buzunarele băieţilor deştepţi este foarte interesantă şi ceva date v-am mai dat, de-a lungul timpului, în altPHel. De pildă, un contract de 50.000 de euro, al unui jucător care nu încasa pentru prestaţia fotbalistică mai mult de 15.000 de euro pe an, este decontat printr-un contract de publicitate pe care jucătorul îl avea cu clubul pe care îl reprezenta. Or, sumele astea nu mai ajungeau, până la urmă, veţi vedea, la jucători, pentru simplul motiv că aceştia nici măcar nu aveau acces la conturile firmelor proprii. Dosarul există de mai mult timp, a fost instrumentat de către poliţişti, dar a primit un mare NUP pe la DNA. Acum, cu toată agitaţia asta din fotbal, s-a ivit un bun prilej pentru redeschiderea dosarului, mai ales că poziţia lui Luca este destul de şubredă, în ultima perioadă, foştii securişti angajaţi la propriul serviciu de informaţii neputând să-i mai ţină spatele.
Dacă apucăm săptămâna viitoare şi dacă nu primim o ofertă avantajoasă pentru a vinde revista asta de care chiar ne-am săturat, cât să ne ajute să ne stabilim în altă ţară, veţi afla toate datele importante din acest dosar care nu le-a trezit, chestiune de înţeles, dată fiind influenţa lui Luca la vremea respectivă, suspiciuni celor de la DNA.

articol scris de Dragos Patraru in Altphel

2 comentarii:

Anonim spunea...

pina unde merge acest luca si nimeni nul intreaba

Anonim spunea...

citi bani ne revin de la pas in urma judecati si proceselor care sint pe rol ....salariatipetrom - oas.

free counters