sâmbătă, 12 septembrie 2009

PETROLUL In topul secolului XX al echipelor romanesti de fotbal,



Petrolul Ploiesti se afla pe locul V!


Ierarhia a fost realizata de Federatia Internationala de Istorie si Statistica a Fotbalului si a avut la baza participarile in cupele europene ale formatiilor din tarile "Vechiului Continent".
Intre cele 200 de formatii incluse in acest clasament, Romania are 6 reprezentante: Steaua, Dinamo, Rapid, Universitatea Craiova, Petrolul Ploiesti si Venus Bucuresti.
Prezenta gruparii ploiestene in acest top este pe cat de onoranta, pe atat de fireasca, Petrolul fiind in perioada 1957-1966 o prezenta obisnuita a cupelor europene, cu rezultate dintre cele mai bune.
Nu putini sunt aceia care nu au uitat fantasticul succes obtinut de Petrolul Ploiesti in dauna lui FC Liverpool, echipa care era atunci campioana Angliei, tara care tocmai devenise campioana mondiala. A fost 3-1 pentru Petrolul in ceea ce a reprezentat cel mai important rezultat international realizat de o echipa din Ploiesti. Mai mult, chiar daca au trecut 43 de ani de atunci, nicio alta echipa romaneasca nu a mai reusit sa castige in dauna "cormoranilor" din Liverpool. Daca in topul echipelor romanesti Petrolul se afla pe locul V, dupa Steaua, Dinamo, Rapid si Universitatea Craiova, in ierarhia europeana ploiestenii ocupa pozitia 176, la egalitate cu Lille OSC (Franta), FC Brno (Cehia), Velez Mostar (Bosnia-Hertegovina), Heart of Midlothian (Scotia), Hertha Berlin (Germania), Celta Vigo (Spania), SC Lokeren (Belgia) si Sheffield Wednesday (Anglia). Starea de spirit a echipei care a obtinut rezultatele din care echipa Petrolul isi alimenteaza si astazi traditia, caracterul jucatorilor de atunci si placerea acestora de a juca fotbalul fara interese mercantile par a fi acum aspecte care nu vor reveni prea curand la aceasta grupare care se zbate, acum, in mediocritate. Abia atunci cand vor aparea, din nou, in viata echipei aspectele mentionate anterior, ploiestenii vor putea spera ca vor figura si in topul secolului 21!

Niciun comentariu:

free counters