duminică, 14 februarie 2010

Adio Marian Pîrşă

A dovedit talent de mic, fiind in vizorul marilor cluburi, chiar junior fiind. Cariera lui Marian, jucator nascut la 3 aprilie 1986, a inceput la Moreni, de unde Astra Ploiesti l-a cumparat, pentru circa 2000 dolari, ca junior, in mandatul de presedinte a lui Petre Buduru.
O data cu fuziunea dintre cele doua echipe prahovene Astra si Petrolul, fotbalistul a fost legitimat la Petrolul, cu care a devenit vice-campion al Romaniei, international de juniori si a fost testat de Florin Marin, aflat atunci la carma Nationalei de tineret. A debutat in Divizia B, sub comanda lui  Vasile Cosarek, fiind unul dintre golgeterii echipei. Apoi, in mandatul lui Valeriu Rachita, a adus calificarea Petrolului in semifinalele Cupei Romaniei, marcand golul trei in meciul castigat cu Politehnica Timisoara.A intrat apoi in conflict cu clubul , dupa ce a semnat un contract de reprezentare cu impresarul israelian Ran Dayan. Din acest motiv, a fost scos din lot si apoi imprumutat la Targoviste, unde a jucat returul lui 2005-2006. De aici, Petrolul a fost de acord sa-l imprumute, 2 ani, la Sheriff Tiraspol, pana in mai 2008, cu optiune de cumparare. Dupa un tur  de campionat perfect in tricoul lui Sheriff Tiraspol, cu 8 goluri marcate, Marian Parsa a ajuns in infern atunci cand se astepta mai putin.

Marian intrase deja in atentia cluburilor din Rusia, care recruteaza talente din Moldova, doua echipe din primul esalon interesandu-se de un transfer al romanului, dupa evolutiile bune din preliminariile Ligii Campionilor. Astfel, Sheriff era pe cale sa faca o afacere foarte buna, daca nu ar fi aparut aceste probleme, conform unor surse, moldovenii avand de achitat, catre Petrolul, o clauza de 200.000 dolari, pentru transferul definitiv al jucatorului,  reamintim imprumutul a fost dat de clubul ploiestean pe doi ani, profitul acestora, dupa o eventuala revanzare depasind lejer un milion de dolari.



Cum a aflat de boala?
Un simplu control medical facut de club in decembrie 2006 i-a dat toata viata peste cap. A aflat ca are noduli la muschii fesieri ai piciorului stang. Nimic nu prevestea nenorocirea ce s-a abatut asupra lui Parsa, care, anterior controlului,  a resimtit unele dureri in zona posteriorului. Sheriff se afla in plin campionat si Marian a continuat sa joace, pana la finalul turului. In ianuarie 2007, odata pregatirile reluate, acesta a efectuat cantonamentul, dar durerile s-au intetit. Clubul a decis sa efectueze inca un control, la cel mai bun spital din Chisinau (la precedentele vizite medicale fotbalistul a fost declarat apt) si de aici, problemele au fost confirmate partial, acesta a fost trimis in Germania, la una dintre cele mai bune clinici de oncologie, in Regensburg.


Dupa recoltarea biopsiei, verdictul medicilor a fost crunt: nodulii sunt de natura cancerigena. Din acel moment, viata jucatorului a luat deja o alta turnura, el trebuind sa incepa  chimioterapia. Din pacate pentru jucator, tratamentul  nu a avut nici un efect, motiv pentru care boala a evoluat. Astfel a fost nevoie ca in mai 2007 el sa fie operat prima data la Clinica Oncologica din Ingolstadt de noduli cancerigeni la muschii fesieri. Au urmat drumuri intre tara si Germania, in speranta ca totul va fi in regula din punct de vedere al sanatatii, dar sperantele au fost desarte. Starea lui de sanatate a fost din ce in ce mai rea, motiv pentru care a fost din nou operat, la aceiasi clinica.


Controalele medicale si radiografiile efectuate anterior au aratat ca avea 4 noduli la plamanul stang, atunci cand a fost urcat pe masa de operatie. Din pacate pentru fotbalist, medicii au nevoiti sa reanalizeze totul dupa ce l-au deschis. Avea sase noduli, nu patru, pe care i-au extirpat imediat, iar el a trecut la un regim sever de recuperare. Avand in vedere rapiditatea cu care se multiplica cancerul, medicii au decis sa il reanalizeze, dupa numai 3 luni de la interventie, si la plamanul drept, lucru ce urmeaza sa fie facut in aceste zile. La clinica unde a fost operat a treia oara se afla si internationalul german Klose care cutremurat de soarta tragica alui Marian s-a fotografiat alaturi de acesta si i-a daruit tricouri.

Niciun comentariu:

free counters