miercuri, 4 martie 2009

Respect pentru dusmani!

Cititi mai joi postarea unui dinamovist postat pe blogul lui....Se stie ca sunt anti Bucuresti se stie ca nu suport sclavii capitalei...dar acest post din blog pur si simplu m-a lasat fara cuvinte.
Cititi:

Construit in 1937 Sadionul Ilie Oana din Ploiesti a cunoscut multe momente memorabile din istoria Petrolului, o echipa iubita cu o pasiune comparabila cu cea a altor suporteri din provincie, ce respira impreuna cu istoria echipelor iubite… Stiinta, Poli, Uta sau “U”.

Coincidenta sau mai de graba, nu… suporterii acestor batrane echipe au avut si inca au diferite probleme serioase in a-si sustine echipa. Baietii ce sustin cu disperare Petrolul au o problema mult mai veche si mai delicata. Sustin in continuare Petrolul, dar nu mai au club si echipa. Au doar stadion… care va fi intotdeaua al lor si pe care nu-l vor parasi niciodata, atata timp cat acesta exista fizic. Batranul “Ile Oana” nu cred ca a trait momente mai triste vreodata decat acum cand nu mai are pentru cine trai. Inca il mai viziteaza nepotii, destul de multi, dar cu mainile goale, neputinciosi in fata afaceristilor din fotbalul romanesc, pe care nu-i intereseaza traditia, nici nepotii si nici batranii fotbalului. De aceea, ca sa-si ia o grija de pe cap, sa nu fie deranjati cand le e lumea mai draga, afaceristii i-au indepartat pe suporteri, nepotii ce se simteau acasa in curtea batranului stadion.

Totul a inceput odata cu retrogradarea Petrolului in 2002, daca nu ma insel dupa un 1-1 cu Dinamo la Ploiesti, cand Dinamo era deja campioana, iar ploiestenii aveau nevoie de vitorie. Lundu-si suferinta in palme, suporterii au urmat peste tot in liga 2 Petrolul, iar drept raspuns la protestele anti conducere, afaceristii au decis sa mute echipa mai intai la Mogosoaia si apoi la Moreni. Am fost la Mogosoaia la un meci considerat acasa pentru Petrolul, meciul cu Poiana Campina. Pentru a fi siguri ca nu intra niciun suporter ploiestean, conducatorii clubului ce reprezinta Ploiestiul dintotdeauna, au organizat intrarea pe baza de buletin. Aratai buletinul si intrati doar daca nu erai din Prahova. Pe noi ne-au si perchezitionat la piele pentru ca paream dubiosi. Petrolul Ploiesti nu mai dorea sub nicio forma suporteri. Echipa era doar a lor… a lui Bercea, Luca sau Alexandru jr. O enigma pentru mine este ce-i intereseaza totusi pe conducatorii Petrolului? Ca dupa atatia ani n-au demonstrat nici cele mai elementare cunostinte de manageriat fotbalistic si nici bani nu au bagat. De ce inca tin echipa pe line moarta, privandu-i pe ploiesteni de pasiunea lor?

Dupa ce incercat toate felurile de proteste… vorba buna, violenta, anemintari, mitinguri autorizate, cereri scrise, galeria a decis sa paraseasca aceasta echipa care nu mai insemna nimic pentru ploiesteni si cu ajutorul Primarie si fostelor glorii, au pornit campania “Petrolul e al nostru” , o prima etapa finalizandu-se cu infiintare unei echipe, FC Petrolul, care sa joace pe “Ilie Oana”, agatandu-se de aceasta obsesie a stadionului, ca de ultimul simbol al Petrolului de alta data. Dupa ce au plecat la un drum fermecator si unic in Romania, infiintand practic o echipa a lor si urmand-o 2 ani prin liga 3 si liga 2, s-au vazut deposedati de tot. Cum, necum, echipa a incaput in totalitate pe mana fostului finantator de la Astra, Ioan Niculae, iar acesta impreuna cu o alta buba neagra a fotbalului romanesc, Stefan Chitu, l-au indepartat pe antrenorul Rachita si capitanul Cristi Vlad si au decis ca incepand din 2009, echipa sa joace pe stadionul Astra.

Astfel, galeria lupilor, a ramas pe dinafara din nou, ei nedorind sub nicio forma alt antrenor si alt stadion decat casa fotbalului ploiestean. Au insistat si se pare ca Primaria doreste achizitionare Petrolului lui Bercea, iar acesta ar fi interesat s-o cedeze. Numai ca rezolvarea intarzie, in acest timp galeria pare o fantoma ce bantuie orasul si stadionul, in cautarea linistii eterne: “echipa ploiestenilor pe stadionul ploiestenilor”

Cum imi place mult sa urmaresc si meciuri din ligile inferioare, sa merg si pe alte stadioane decat Dinamo, am fost sambata pe Ilie Oana, sa vad ce mai inseamna Petrolul pentru ploiesteni, la un meci al echipei lui Bercea. La tribuna 1 erau vreo 100 de oameni, iar la a 2-a vreo 4-500, pe cand la peluza galeria lupilor venise doar sa-si exprime nemultumirile. N-au stat decat cateva minute, iar cand au parasit stadionul, s-au gasit cativa mai in varsta si mai mucaliti sa-i injure. Dar majoritatea tacea. Spectatorii priveau tristi catre peluza ce se golea in urletele de frustrare a unor baieti ce sunt interesati doar de Petrolul. Era clar ca ce-i batrani nu prea inteleg ce se intampla, iar cei tineri sunt prezenti acolo pentru ca nu pot sta departe de spiritual petrolist, si chiar daca nu sunt asa radicali ca galeria, si-ar dori enorm sa sustina impreuna aceasi echipa cat mai curand. Vin in continuare la stadion, si inca ii doare, chiar daca stiu ca echipa nu mai e a lor. Cum pe trup il doare inca piciorul cu multa vreme in urma amputat...

Meciul s-a incheiat cu o incaierare generala intre jucatori, dupa ce Cristi Vlad, acum la CS Buftea, fostul capitan de la FC Ploiesti, foarte iubit de galerie, a avut ceva de impartit cu jucatorii lui Bercea. Imediat dupa, spectatorii tineri de la tribuna 2-a, l-au aplaudat si i-au scandat numele, iar el i-a salutat insistent. In acel moment, un grup mic, ramas fidel lui Bercea, l-a injurat pe acesta, Cristi Vlad fiind oprit de actualii coechipieri in timp ce se indrepta nervos catre grupul din coltul peluzei.

A fost un meci extrem de trist, in antiteza cu atmosfera de la meciul din toamna (foto aici - video aici), cand am vazut FC Ploiesti-ul pe un “Ilie Oana” la fel de batran, da mai insufletit ca niciodata in ultimii 5 ani. Acum, desi meciul a fost unul incins, majoritatea spectatorilor nu au participat activ, multi parasind tribuna la pauza, foarte putini parand interesati de ce se intampla pe teren, totul desfasurandu-se intr-o atmosfera sumbra, sparta violent din cand in cand de tipetele unor nebuni batrani si senili, cum orice stadion are. Parca se scurgea viata din batranul stadion odata cu rafalele de vant care maturau treptele in paragina, lund cu ele cojile de seminte ce se rostogoleau cu un zgomot sinistru. Rumoarea stadionului de altadata era redusa doar la sunetul semintelor sparte. Batranul "Ilie Oana" va mai fi bantuit ceva vreme de petrolisti buimaci , asteptand momentul cand va rasuna din nou cantecul increderii:

"Hai Petrolule,

Cant pentru tine

Te voi apara, te voi sustine

Hai Petrolule...."

2 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte frumos articolul..

Anonim spunea...

CORECT dar la vara la care dintre ele mergem !?!?

La Astra sau la Astra asta-i dilema mea !?!?

free counters