vineri, 9 iulie 2010

Scandalul licitaţiei se amplifică....Merge Volo la D.N.A??

După ziarul  Altphel si GSP care au scris astăzi despre licitaţie iată că un al doilea ziar local scrie despre acest lucru.
Astfel Telegraful de Prahova scrie în pagina de sport următorul articol :

După ce a acceptat ca persoane din exteriorul instituţiei să scrie răspunsuri în numele său la licitaţia de semaforizare, Primăria Ploieşti o face din nou lată! Ultimul scandal pleacă de la licitaţia de 19 milioane de euro pentru stadionul „Ilie Oană”. Surse din interiorul instituţiei vorbesc despre apariţia misterioasă a unor documente care înclină balanţa în favoarea unei firme şi despre „spionarea” celorlalţi ofertanţi.
Un nou scandal a cuprins Primăria Ploieşti în aceste zile, şi ameninţă să aibă repercusiuni importante, cu iz de dosare penale, pe măsura sumei de bani implicate în această poveste. Licitaţia administraţiei locale pentru construirea noului stadion „Ilie Oană”, investiţie estimată la 19 milioane de euro cu tot cu TVA calculat la 24%, a fost prelungită, după ce membrii comisiei au cerut încă 20 de zile pentru studierea ofertelor. În spatele acestui anunţ, aparent banal, stă însă un scandal de proporţii, iscat după ce, printre actele depuse, au apărut, peste noapte, unele noi. Concret, procedura de achiziţie se află în stadiul în care comisia studiază ofertele şi cere lămuriri.
222 bis şi 222 bis1
Teoretic, dacă e să respectăm litera legii, procedura stă cam aşa: comisia analizează, iar dacă are nelămuriri, cere date suplimentare. Logic. La cererea contractantului, firmele interesate de preluarea contractului oferă aceste informaţii, fără să cunoască ofertele depuse de competitori. Potrivit unor surse din interiorul Primăriei Ploieşti, în cazul acestei licitaţii s-a încălcat legea nu o dată, ci în cel puţin două aspecte.
Mai întâi, este situaţia documentelor apărute peste noapte într-una dintre oferte. Cea a firmei Baupartner, ca să prezentăm până la capăt informaţiile care ne-au parvenit. Informaţii potrivit cărora, printre foile depuse la început au apărut date noi, planuri şi cote care schimbă oferta iniţială. Cum numerotarea paginilor din ofertă îi putea da de gol, cei care au „plantat” aceste foi au recurs şi la o metodă bizară. În spatele paginii 222 apar, spre exemplu, paginile 222 bis şi 222 bis1, pe care nimeni nu-şi aminteşte să le fi văzut până acum câteva zile.
A doua încălcare a legii!
Aceleaşi surse ne mai povestesc un amănunt la fel de „penal”. O importantă persoană din Primăria Ploieşti a fotografiat cu telefonul mai multe pagini din ofertele rivalilor. La scurt timp după această operă de „spionaj”, apar în secret şi datele noi din partea Baupartner. Cum informaţiile vin din partea unor surse în care avem încredere, nu ne rămâne decât să căutăm o legătură logică între cele două evenimente. De aici se naşte şi întrebarea: nu cumva unii dintre reprezentanţii Primăriei Ploieşti au încercat trucarea unei licitaţii de 19 milioane de euro? Ne mai întrebăm şi cât o fi „parandărătul” la o asemenea sumă, dar să revenim la membrii comisiei care n-au vrut să se dedea la asemenea manevre dincolo de limita legii. Pentru a nu-şi păta numele, consilierii primarului, spre exemplu, au refuzat să mai aibă vreo legătură cu această comisie de atribuire.
Se ţin departe de manevre
Managerul echipei Petrolul, Valeriu Răchită, cel care a supervizat pas cu pas procedura, a ales să se retragă. L-am contactat pe Vivi pentru a-i cere un punct de vedere cu privire la corectitudinea licitaţiei, însă a preferat să nu discute despre procedură şi motivele retragerii, invocând o clauză de confidenţialitate. Din postura de consilier al primarului pe probleme de sport, însă, va fi nevoit să îşi motiveze decizia către edilul-şef şi să-i prezinte acestuia, dar şi comisiei, un raport.
Aceeaşi strategie, de a se ţine departe de factorii de decizie, a fost îmbrăţişată şi de Andrei Volosevici. „Am auzit o groază de lucruri despre această licitaţie, însă aştept şi eu un raport clar din partea lui Vivi şi a comisiei. Îmi doresc să mă păstrez departe de acest subiect, ca să nu apară interpretări. Comisia este cea care decide”, ne-a declarat primarul Ploieştiului. Acesta a promis, totuşi, să ofere mai multe amănunte pe măsură ce va fi şi el informat de subordonaţi.
ŞŞŞŞTTT... Tăcere...
Strategia edilului-şef este una devenită deja „tradiţie”, primarul având un obicei – bun, ar considera mulţi - de a se ţine departe de licitaţiile cu scandal. La „înaintare” e băgată de fiecare dată Cătălina Bozianu, viceprimăriţa care şi de această dată a condus comisia. Şi care este implicată, potrivit primelor informaţii care ne-au parvenit pe cale neoficială, în tot scandalul legat de construirea noului stadion. „N-a fost niciun scandal, au fost unele discuţii. N-am voie să vorbesc despre această licitaţie, am semnat o clauză de confidenţialitate. Asta că ar fi pozat cineva cu telefonul e un zvon, aşa pot să zic şi eu că ninge în faţa Palatului Administrativ”, ne-a răspuns, deloc încântată de subiectul deschis, Cătălina Bozianu. Am încercat să-l contactăm şi Mihai Badea, şeful Direcţiei Tehnic-Investiţii a Primăriei, dar fără succes. La prima tentativă, ne-a rugat să revenim într-o oră, motivând că era într-o şedinţă de comisie şi nu putea vorbi la telefon. Pesemne că aceasta a durat mai mult decât anticipase, din moment ce n-a mai răspuns la apelurile ulterioare.
Scandal cu repetiţie
Primăria a mai încercat o dată să ţină această licitaţie, însă a retras-o, la începutul acestui an. A schimbat documentaţia, a venit cu un proiect şi cu solicitări ceva mai stufoase, însă nu a reuşit nici pe departe să ne convingă de corectitudinea şi imparţialitatea acestei proceduri. De altfel, nu este prima dată când o licitaţie de milioane de euro provoacă un asemenea scandal. Tot în acest an, administraţia locală a anulat procedura care viza sistemul de semaforizare, la scurt timp după ce am demonstrat că răspunsurile semnate de Direcţia Tehnică fuseseră scrise, în condiţii obscure, într-un birou din afara instituţiei, de către o persoană care avea „competenţele” necesare să ofere clarificări în numele unei Primării. Suntem curioşi, acum, cine a dezvoltat „competenţe” în spionarea şi completarea ofertelor depuse la licitaţii.

Părerea mea este că dacă 3 ziare au scris despre acest subiect ASTĂZI nu poate decât să nască semne de întrebare.Sunt curios ce reacţie va avea prea iubitul primar.
P.S. GSP a ieşit astăzi pe piaţă intr-un număr de 130,000 exemplare la care se mai adaugă circa 500,000 de accesări pe site.DECI DOMNULE VOLO....ASTĂZI O SĂ FIŢI VEDETĂ NAŢIONALĂ!!!!FELICITĂRI!!

Niciun comentariu:

free counters